zel Okullar Asndan Salgn Dnemi

  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Eğitim Meclisi, yapmış olduğu sektörel durum analizi ve öneriler kapsamında özel okulların salgın dönemini nasıl geçirdiğini değerlendirdi. 

Mart 2020 tarihinden itibaren geçen bir yıllık dönemde, bütün eğitim kurumlarında olduğu gibi özel okullarda da uzaktan öğretim uygulamasına geçildi. Ciddi bir alt yapıyı gerektiren bu uygulama, özel okullara önemli bir mali yük getirdi. Öğrenci kaybı ve ücret tahsilinde yaşanan bütün güçlüklere rağmen özel okullar uzaktan öğretimi etkin şekilde uygulamayı başardılar. Her öğretim yılı sonunda, işletme hatasından veya yeterli öğrenci bulunamamasından ve benzeri durumlardan dolayı kapanan ve başka girişimciler tarafından açılan özel okullar bulunduğunu belirten TOBB salgın döneminde kapanan okul sayısı geçmiş yıllara oranla açılanlardan %5 daha fazla olduğunu kaydetti. Bu dönemde özel okullarda, %10 civarında bir öğrenci kaybı olmasına rağmen tasarruf amaçlı personel çıkartma yoluna gidilmediği saptandı. 

Dünyayı sarsan, Mart 2020’den beri ülkemizde sosyal, akademik ve ekonomik hayatı alt üst eden Covid-19 küresel salgını; eğitim dünyasında da ciddi hasarlara yol açıtı. İlk ve ortaöğretim seviyesinde yaklaşık 18 milyon, yükseköğretim seviyesinde 8 milyon civarında öğrenci sayısı ile inanılmaz bir beşerî sermayeye sahip ülkemizin, küresel salgın döneminde eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatmadan yerine getirmesi için çeşitli tedbirler alındı. 2019-2020 döneminde, 1 milyon 353bin 663 olan öğrencinin özel okullarda kayıtlı olduğu ve tüm öğrenci nüfusu içinde %8.81’lik oran teşkil ettiği biliniyor. MEB’e bağlı 12.097 özel okul yine aynı dönemde faaliyet gösterdi. (MEB Eylül 2020 İstatistikleri).

TOBB'un değerlendirmelerine göre; mart ayından itibaren salgın koşullarının hüküm sürdüğü sektörde, özel okullar sürece hızlı bir şekilde reaksiyon vererek, uzaktan eğitim imkânlarını derhal seferber ettiler. Canlı dersler, video dersler, e-ödevler, e-sınavlar gibi akademik uygulamaların yanında, spor ve sanat derslerini dahi uzaktan eğitim araçları ile işleyen özel okullar mevcut. Uzaktan eğitim faaliyeti, özel okullara ciddi bir maddi külfet getirdi. Tüm personeline tablet ya da bilgisayar temin etmek, uzaktan eğitim yazılım ve donanımları satın almak, internet bant hızını yükseltmek, sunucu satın almak ya da kiralamak vb. birçok teknoloji yatırımı yanında, personelinin uzaktan eğitim becerilerini geliştirmek için hizmet satın alması da yapmışlardır. Haziran sonuna kadar, müfredatını uzaktan eğitim araçları ile tamamlayan özel okullar, bu dönemde velilere, kullanılmayan yemek ve servis ücretlerini iade ettiler. Ayrıca ağustos ayında, yüz yüze eğitime başlayabileceği MEB tarafından duyurulan özel okullar, bu sefer, küresel salgın dönemi yüz yüze eğitim ihtiyaçlarına yönelik termal kameralar, sağlık ekipmanları, dezenfektan istasyonları, ilave lavabo ve mobilya alımları gerçekleştirdi. Yine bu dönemde sağlıklı hizmet verebilmek için kadrolarına ilave sağlık ve kampüs personeli alımı yaptılar. Özel okullar, yine ciddi uğraşları ile TSE kurumundan Okulum Temiz Belgelerini alarak sağlık uygulamalarını tescillediler. Birçok özel okul, uzaktan eğitim yapılan günlere yönelik olarak çeşitli oranlarda indirim yapılacağını velilerine açıkladılar. TOBB'un açıkladığı verilere göre diğer yandan, 2019-2020 yılında 1 milyon 353 bin 663 öğrenci ile dönemi kapatan özel okullar, yeni eğitim yılında daha çok öğrenci ile başlaması gerekirken yaklaşık %10’luk bir azalma ile 1 milyon 221 bin 428 öğrenci ile başladılar. Öğrenci kaybı yanında, birçok özel okul velisi, kayıtlı olduğu halde, yüz yüze eğitime başlamayla ilgili tereddütler taşıdığından, ödeme yapmadan süreçle ilgili gelişmeleri takip ediyorlar. Özetle, özel okulların masrafları ciddi oranda artmış, gelirleri belirgin miktarda azaldığı açıklandı. Bu duruma sebep olarak aşağıdaki başlıca unsurlar sayılıyor:

· Yüz yüze eğitimin devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlikler

· Ekonomik sorun yaşayan velilerin, ödeme kabiliyetini kaybetmesi

· Kaçak eğitim kurumları ya da oluşumlarına yönelme