renciler Dnyann Her Yerindeki Akranlaryla Nasl Buluabilir

Öğrencileriniz en son ne zaman Kenya, Polonya veya Bolivya'daki bir akranlarıyla iletişim halindeydiler? Uzaktan öğrenmenin bir faydası, küresel değişimler aracılığıyla mesafeleri köprüleme şansı oldu. Birçok milliyet, etnik köken ve kültür arasındaki öğrencilerden öğrenciye bağlantılar dünyayı sınıfa getiriyor. Sınır ötesi iletişim kurma gücü ve farklı geçmişlere sahip insanlarla işbirliği yapma yeteneği, 21. yüzyılın önemli becerisi.

Uluslararası arası değişimler öğrencilerin aşağıdakileri yapmasını sağlar:

·        Başka yerlerde yaşayan insanlarla ne kadar ortak yönleri olduğunu keşfetmek

·        Farklı geçmişlere sahip insanlarla benzerliklere ve farklılıklara değer vermeyi öğrenmek

·        Zihinlerini gezegenimizdeki inanılmaz çeşitliliğe açmak

·        Alternatif düşünme yollarını ve sorunlara yeni çözümler sunmayı öğrenmek

·        Büyük zorlukları olanlar için empati hissetmeyi öğrenmek

·        Onlara bir amaç duygusu veren ve dünyayı herkes için daha güvenli ve daha adil hale getirmeye çağıran şefkat duygusunu geliştirmek

Uzaktan eğitim platformları tüm sınırlamalarıyla, eğitimcilerin çeşitlilik ve kültürlerarası alışverişe ışık tutmasına ve bağlantı için yeni olanaklar sunmasına olanak tanır.

IDialogue

Rusya'dan bir eğitimci ve kültür meraklısı Natalia Bout tarafından kurulan uluslararası bir uzaktan eğitim sitesi olan IDialogue, İngilizce'de öğrencilerden öğrenciye çeşitli otantik öğrenme fırsatları sunuyor. Bu yıl şimdiye kadar dünya çapında farklı yerlerde 7.000'den fazla eğitimciye ve 100.000 öğrenciye ulaştılar.

Hindistan'daki bir öğrencinin yazdığı gibi, "Hindistan'dan iDialogue'a giriş yaptığımda ve diğer ülkelerden gelen öğrencilerin gönderilerini okuduğumda  sanırım onların zihniyetlerini daha iyi anlıyorum ve bu çok sıra dışı, benim için iDialogue başka bir boyuta açılan bir pencere gibi. "

Tartışmalar ve sanal saha gezileri

Öğrenciler, eleştirel düşünme becerilerini geliştirirken ve çoklu bakış açılarını duymanın değerini anlarken, moderatörlü forumlarda fikirlerini ifade ederler. Konular ve iletişim biçimleri öğrencinin ilgisine göre değişir. Kolombiyalı Bogota'dan Laura, salgının yaşamları üzerindeki etkisiyle ilgili bir soruya yanıt olarak, karantina yaşamıyla ilgili bebek yeğeni ve kedisinin yer aldığı bir video yaptı.

Polonyalı bir çocuk olan Alex, “Mutluluk için, bir kişinin günde 8 öpücüğe ve 7 dakika kucaklanmaya ihtiyacı var. Sıkı karantina ve kendi kendine tecrit döneminde nasıl mutlu olunur?" Faustyna, "En sıcak sarılmalar karantina bittiğinde olacak" diyor.

"Farklı dilleri bilmenin gücü nedir?" Sorusuna yanıt olarak Ricardo, "İspanyolca ve Quechua konuşuyorum ve İngilizce öğreniyorum" diye yazdı. Antoni, "Böyle insanlarla gurur duyuyorum, ancak büyükannem sadece Lehçe biliyor ve o harika bir insan" diyor.

Öğrenciler, bir video veya fotografik giriş oluşturmaları için aylık "yarışmalar" yoluyla davet edilir. Herkes en sevdiği gönderilere oy verir ve ödüller verilir. Bir yarışmada, öğrenciler memleketleriyle neden gurur duyduklarını paylaşmaya davet edildi. Beş lise öğrencisi, memleketleri Durrës, Arnavutluk ile ilgili iki video üzerinde iş birliği yaptı. 9 yaşındaki iki Türk, bir video çekerek şöyle yazdı: "Sıcak atmosferi, büyüleyici manzarası, temiz havası ve suyuyla Bolu, yaşanacak en güzel yerlerden biri."

Başka bir meydan okuma etkinliği olan #MagicWinter'da 140'tan fazla ülkeden öğrenciler, tatil geleneklerini nasıl kutladıklarına dair yazılar sundular. Kazananlardan biri, Hindistan'dan Mehuli Jana , “Saraswati Puja, aralarında favorim. Bu festival, kışın sonunu işaret ediyor ve baharın gelişini karşılıyor. Dünya barış, mutluluk ve sağlıklı 2021 yılı görsün" dedi.

Öğretmenler ayrıca, öğrencilerin canlı video alışverişleri ve dersler ile multimedya dosya paylaşımına katıldığı bir sınıftan diğerine iş birliğine kaydolabilir. IDialogue'un platformu, sınıf seviyelerine uyar ve zaman dilimlerini planlamayı ve gezinmeyi kolaylaştırır. Ayrıca Kenya'daki zürafaları görmek, NASA gökbilimcileriyle tanışmak ve Viyana şehir merkezini keşfetmek için sanal saha gezileri düzenlediler. Öğrenciler gitmek istedikleri yerleri önerir ve ardından deneyimleri hakkında paylaşım yaparlar.

Diğer Global Projeler

Öğrencilerin akranlarıyla buluştuğu duygu, fikir ve bakış açılarını paylaştığı birçok sanal küresel proje türü var. İşte birkaç tane daha:

·        UNICEF Gençliğin Sesi (K – 12 sınıfları) öğrencileri küresel konular hakkında fikirlerini paylaşmaya davet ediyor. İklim değişikliği konusunda Dominika'dan 17 yaşındaki bir iklim aktivisti bir fotoğraflı deneme paylaştı. Zimbabwe'den bir genç, iklim değişikliği faaliyetlerini anlattı. Irksal adalet konusunda Gençliğin Sesi, öğrencileri şiir göndermeye davet etti.

·        PenPal Okulları (K – 12 sınıfları), birçok ülkeden öğrencilerin sanal mesajlaşma veya videolar aracılığıyla etkileşime girdiği ve ortak projelere katıldıkları başka bir platformdur.

·        Dijital Değişim Programı (6-12. Sınıflar), öğrencileri farklı bir ülkeden bir akranla eşleştiren ücretsiz, çevrimiçi bir yurtdışı eğitim deneyimi. Yurtdışında otantik bir eğitim deneyimini simüle etmek için haftalık video görüşmeleri ve aktivitelere katılırlar.

Bu etkinlikler ufku genişletir ve öğrencilerin kimlik güvenliği duygusu geliştirmelerine yardımcı olur. Kendi kimliklerine değer vermeyi öğrenirler, kim olduklarının ve ne düşündüklerinin önemli olduğunu hissederler. Ayrıca başkalarını takdir etmeye ve kabul etmeye gelirler. Gençler, günümüzün gittikçe daha bağlantılı ve farklılaşan dünyasında büyüdükçe, yalnızca yaşamdaki kişisel başarıları değil, bu gezegendeki tüm insanların geleceği, farklı olan başkalarıyla etkileşimi, iş birliğini öğrenecek. 

Kaynakça: https://www.edutopia.org/article/how-students-can-meet-their-peers-all-over-world