Mürşide Demirkol

Hayata başka açılardan bakmak gerek, bazen yavaşlayıp ufuk çizgisini görebilmek... Yoğun geçen bir eğitim öğretim yılından sonra öğretmenlerin öncelikle kendi zihinlerini, ruhlarını ve bedenlerini dinlendirmelerinden yanayım. Öğrenme-öğretme bir yolculuk esasında. Bu yolculukta zaman zaman esler vermek gerek. Milli Eğitim Bakanımız, Ziya Selçuk’un ‘’Biz öğretmenlerin bu yolculukta asıl hedefimiz kendimiz olmaktır. ‘’Kendi’’ olan bir öğretmenin zaten öğrencileri de kendisi olur.’’ sözlerine yürekten katılıyorum. Kendi olma yolculuğunda,  sanatın, sporun, doğanın, filmlerin ve dizilerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Son iki yıldır izlediğim (her birini 2’şer kez izledim) hayata, çocuğa, gençlere, aile olmaya, öğrenmeye, şiddetli iletişime, insan ilişkilerine dair nefis hikayelerin olduğu 7 diziyi sizlerin de izlemenizi öneririm. Yazın şu sıcak günlerinde içinizi serinleten, farkındalık yaratan bu diziler belki de kendinize, öğrencilerinize ve olaylara başka bakış açılarından bakabilmenizi sağlayacak bir nebze de olsa. Dizileri Netflix ve internetteki farklı platformlardan izleyebilirsiniz. İzlediğiniz dizilere dair geri bildirimlerinizi twitter üzerinden @mursidedemirkol adresine almaktan mutlu olurum...

İyi seyirler...

 

1) This Is Us

"This Is Us" bir aile dizisi. İnsanın adeta ruhunu dinlendiren sımsıcak bir dizi. Aksiyon, entrika, kavga gürültü yok. Ne var peki? Hayat, hayaller, aile, sevgi ve daha pek çok şey var. İletişimin gücüne ve ilişkilere odaklanıyor, ebeveyn-çocuklar, kardeşler, eşler arasındaki. Her bölüm sonunda hüznü ve tebessümü bir arada bırakıyor izleyenlere. Aile ve değerlere dair pek çok şeyi yitirdiğimiz, unuttuğumuz, özlem duyduğumuz pek çok şeyi hatırlatıyor. Kurgusuyla da hayli dikkat çekiyor. Dizide, geçmiş ve şu an iç içe ilerliyor. Dizinin merkezinde birbirleriyle bir şekilde bağlantılı olan ve hepsinin doğum günü aynı olan bir grup insan var. İlk bölümden itibaren dizideki karakter arasındaki bağlar öylesine etkileyici bir şekilde işlenmiş ki. Anın değerini bilmek, aile ile geçirilen zamanların çocuklarda nasıl izler bıraktığı, ebeveyn olarak çocuklarımıza nasıl koçluk yapabileceğimiz, sevginin yaşamın tüm zamanlarındaki etkisi ve daha pek çok şeye dair mesajları var. İşin güzelliği mesaj verme kaygısı olmadan öyle derin ve anlamlı bir hikaye olarak sunuluyor ki. Özellikle baba rolündeki Jack’in her bir çocuğuyla kurduğu gönül bağı ise tek kelimeyle "muhteşem".

Dizi, 2 sezon ve  her sezonu 45 dakikalık 18’er bölümden oluşuyor. Sonbahar’da 3.sezonu izlemek için sabırsızlanıyorum. Bugünlerde ise ikinci kez izliyorum. Şu yaz sıcaklarında adeta terapi gibi gelen bir dizi. Sevginin ve umudun hala geçer akçe olduğunu hatırlatıyor...

 

2) 13 Reasons Why

Dizi Türkçe’ye de çevirilen Jay Asher’ın "Ölmek İçin On Üç sebep" adlı  romanından uyarlanmış. Bir lise öğrencisinin intiharını konu ediyor. Akran zorbalığı, şiddet, ihmal ve istismara dair çarpıcı detayları barındıran dizi de Libert Lisesi’nde öğrenci olan 17 yaşındaki Hannah Baker’ın intiharının perde arkasını anlatan bir yapım. 2 sezon ve 13’er bölümden oluşuyor. Dizi o kadar ses getirince 3.sezonu için onayını almış. 2019 yılında izleyeceğiz artık.

Dizideki bölümlerde geçmişle şimdiki zaman iç içe, bir yandan Hannah`dan sonraki yaşananları izlerken, bir yandan da Hannah’ın neler yaşadığına tanık olduğumuz bir şekilde ilerliyor. Geçmiş ve şu an arasındaki geçişlerdeki renk değişimi çok çarpıcı. Dizide vurgulanmak istenen yaşam sevinci ve o sevincin el birliği ile yok edilmesini renk değişimi metaforuyla hissettiriyor.

Özellikle Lise öğretmenleri, yöneticileri ve rehber öğretmenlerin izlemesini öneririm. Şiddet içeren sahneler olduğundan öğrencilerinize önermenizi ve öğrencilerle izlenmesi uygun değil.

Bir gencin hayatına dokunan her bir kişinin; aile, okul, öğretmenler, arkadaşların aslında çok da şuuruna varmadan o kişiyi etkilediğini çoğu zaman dönüşü olmayan yollara soktuğunu öylesine çarpıcı bir şekilde aktarılıyor ki, yaptığımız işin sorumluluğunu ve taşıdığı yükü bir kez daha anlıyoruz.

 

3) Young Sheldon

Bu dizi, bol ödüllü The Big Bang Theory dizisinin bir parçası adeta. The Big Bang Theory’deki Sheldon karakterinin çocukluğunu izliyoruz. Dizi, 1989 senesinin Doğu Teksas’ında geçmekte. 9 yaşındaki Sheldon Cooper’ın sınıf atlayarak lisedeki abisiyle aynı sınıfta olmasının yarattığı sorunları izliyoruz. İkiz kız kardeşi, abisi, anne-babası ve büyük annesiyle yaşayan Sheldon’un hikayesi, 20 dakikalık dizi olarak tasarlanmış. Komedi türündeki dizinin başrolündeki Zoe Perry çok başarılı. Benim dizideki ikinci favorim ise ikiz kız kardeşi. Özellikle üstün yetenekli bir çocuğun okulda yaşadığı zorbalıkları, ailesiyle yaşadığı çatışmaları eğlenceli bir üslupla izliyoruz. Özellikle duygusal-sosyal zekanın bir çocuğun gelişiminde ne kadar önemli olduğunu görmek açısından izlemenizi öneririm.

 

4) Deha (Genius)

2017 yılında National Geographic’de yayınlanan ve belgesel serilerinden biri olan Albert Einstein`ın hayatının anlatan Deha 171 ülkede 45 farklı dilde yayınlanacak 10 bölümlük bir dizi. Walter Isaacson`ın "Einstein: His Life and Universe" adlı kitabından uyarlanan Deha, zeki, hayalperest ve isyankar bir patent memurunun bir öğretmenlik diploması ya da doktorası olmadan nasıl evrenin ve atomların gizemlerini ortaya çıkardığını ele alıyor. Dizinin her bir bölümünde, Einstein’ın bir başka keşfini izliyoruz. Bir bilim adamının bilim serüvenini izlerken aynı zamanda tutkulu ve karmaşık kişisel ilişkilerine de tanık oluyoruz. Yönetmenliğini Oscar ödüllü Ron Howard`ın üstlendiği Deha’da Albert Einstein`ı; Oscar, Altın Küre, Emmy ve Tony ödüllü oyuncu Geoffrey Rush, gençliğini ise Johnny Flynn canlandırıyor.

 

5) The Good Doctor

 

House dizisi severlerdenseniz, cerrahlar arası rekabetle doktor ve hastane temalı diziler ayrı bir merakınız var ise bu dizi tam size göre.  Dizinin konusu kısaca şöyle: Shaun Murphy Savant Sendromu‘na sahip otizmli bir gençtir. Tıp eğitimi almasıyla birlikte asistanlığını yapma zamanı geldiğinde 14 yaşından beri akıl hocalığını yapan, Aaron Glassman’ın başkanı olduğu San Jose St. Bonaventure Hastanesi’ne başvuruyor. Sorunlu bir çocukluk geçiren, durumundan dolayı insanlarla ilişkilerinde zaman zaman sorunlar yaşayan Shaun, hastanede çalışmasıyla birlikte bir yolculuğa atılmış oluyor. Dizinin her bir bölümünde insan ilişkilerine çok değerli detaylar yakalıyorsunuz. Otizmli bir bireyin, destekle neleri başarabileceğinin gösterildiği diziyi otizm tanılı öğrencisi olan öğretmenler özellikle izlemeli.

 

6) Big Little Lies

Avustralyalı yazar Liane Moriary’nin aynı isimli romanından uyarlanan `Big Little Lies`, pek çok dalda (en iyi mini dizi, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi cast ve en iyi müzik yönetimi) ödül aldı.

Özellikle dizin giriş müziği efsane. Göz atmak isterseniz tıklayın...

Bir grup anaokulu öğrencisinin ebeveyninin, bir cinayet soruşması hikayesine odaklanan dizi, kadına şiddet, aile içi şiddet, istismar konularına vurgusu ve farkındalık yaratması açısından önemli. Çocuk oyuncuların performansları ise çok iyi.
7 bölümlük dizinin, ilk sahnesinden son sahnesine kadar cinayeti işleyen kişiyi  tahmin etmeye çalışıyorsunuz. 

Gerilim, zaman zaman şiddet içeren sahneleri olan diziyi yanınızda çocuklar olmadan izlemenizi öneririm. Okyanus  manzaralı evlerde mutsuzluk kol gezerken ve herkesin bir sırrının olduğu  klasik bir polisiye dizisinin ötesinde mesajlar içeren dizi o kadar yankı uyandırdı ki mini dizi olarak çekilmesine rağmen, 2.sezonu çekilmeye başlandı.

 

7) Atypical

Otizm spekturumu bulunan 18 yaşındaki Sam’i ve ailesini odağına alan samimi, akıcı bir komedi dizisi. 10 bölümlük dizide, Sam’in hayata bakış açısı, iç dünyasında yaşadıkları ekrana yansıtılıyor. Hem kendini hem de başkalarını anlama çabasındaki Sam’in ergen olmanın yarattığı sorunlarla başa çıkması anlatılıyor. Bir gencin büyüme yolculuğunu izleyeceğiniz dizi, ebeveynlerin çocuklarını koruma çabasının onların gelişimini nasıl olumsuz etkilediğine de tanık oluyoruz bir yandan da.

 

Mürşide Demirkol

Eğitim Uzmanı & Profesyonel Koç

Hayalleri Ayarlama Enstitüsü Kurucusu

www.mursidedemirkol.com