10 Soruda Liselere Nakil Süreci

8. Sınıf öğrencileri nakiller ile birlikte bu sene zorlu bir yılı geride bırakacaklar, derin bir nefes alıp rotalarını yeni bir sınav sistemine doğru çevirecekler… Yaklaşık 1 milyon öğrenci 2 Haziran Cumartesi günü sınava girmişti ardından kafa karışıklıkları ile dolu bir tercih süreci yaşadılar. 30 Temmuz itibari ile yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek bu yıl geçmiş yıllara kıyas ile açıkta kalan ve istemediği okula yerleşen birçok öğrenci ile karşılaşacağız gibi görünüyor. Anlaşılan o ki bu sürecin kilit dönemi olan nakiller pek çok öğrencinin umudu ve hatta fırsatı olacak. İşte bu anlamda "Nakil Süreci"ni mercek altına alan Eğitimci Ömer Ara`nın siz değerli okurlarımızla paylaşamız için bizlere yolladığı yazısını aynen aktarıyoruz.

"Değerli LGS yolcuları...

Kesinlikle moral bozukluğuna kapılmayın ve kendinizden emin bir şekilde istediğiniz okulu kazanana kadar 4 nakil hakkınızı da sonuna kadar kullanın efendim, göreceksiniz nakiller ile birçok öğrenci hedeflediği okula yerleşecek.

Değerli okurlar değinmeden geçemeyeceğim 30 Temmuz’ da yerleştirme sonuçlarının ilanı ile kazandığınız okula kayıtlar otomatik olarak yapılacaktır.

Şimdi buyurun gelin nakil süreci nasıl işler hep birlikte soru cevap ile anlamaya çalışalım...

Soru 1: Nakil işlemleri için kimler başvuru yapabilecek?

Cevap: İsteyen her öğrenci nakil başvurusunda bulunabilir, herhangi bir sınırlama yok.

Soru 2: Nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak?

Yukaruda verilen tablodaki tarihlerde olmak üzere 4 defa yapılacak.

Soru 3: Nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak?

Cevap: Nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilir.

Soru 4: Nakil başvurularını şehir dışında tatildeyken yapabilir miyim?

Cevap: Panik yapmanıza gerek yok. Evet, tabii ki yapabilirsiniz efendim.

Ve geldik nakil tercihleri ile ilgili önemli sorulara…

Soru 5: Nakil başvurusu yaparken okulların kontenjanlarının boş olma şartı var mı?

Cevap: Hayır efendim, tercih yapacağınız okulda boş kontenjan şartı aranmayacak.

Soru 6: Nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edebilir?

Cevap: Her nakil döneminde; Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabileceksiniz. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir noktayı diğer soru ile cevaplandıracağım.

Ve en önemli soru!

Soru 7: Nakil başvurusu sırasında okul tercih ederken herhangi bir sınırlama olacak mı?

Cevap: Eğer öğrencimizin tercihlerinden herhangi bir okul gelmişse nakil başvurusu sırasında herhangi bir sınırlama olmayacak ve istediği gibi okulları tercih edebilecektir. Fakat hiçbir okul gelmediyse, yani öğrencimiz açıkta kaldıysa, bu öğrenciler ilk 2 okulu kendi Kayıt Alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Ayrıca aynı okul türünden en fazla 2 okul seçebilecekler. Yani 3 okuluda Anadolu Lisesi tercih etmem mümkün değil.

Soru 8: Nakil tercihi yaparsak kazandığımız okuldaki kaydımız silinir mi ?

Cevap: Hayır, yeni bir okul kazanana kadar kaydınız kazandığınız okulda kalır.

Soru 9: Nakil sürecinde özel okullara kayıtlar olacak mı ?

Cevap: Evet özel okullara kayıtlar nakil döneminde de olacak. Özel okullardan devlet okullarına devlet okullarından özel okullara geçiş 4 nakil dönemi boyunca devam edecek.

Soru 10: İlk tercihlerinde ve 4 nakil süreci boyunca hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilere ne olacak ?

Cevap: Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler, il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına (İlçe Milli Eğitim) başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecektir. 

Evet, 10 önemli soru ile liselere geçişte nakil sürecini anlatmaya çalıştım. 30 Temmuz’da sınav sonuçları açıklanınca istemediğiniz bir durum ile karşılaştığınız zaman, özellikle velilere sesleniyorum, panik yapmadan nakil dönemlerini iyi bir şekilde takip ederek, gerekirse eğitimcilerden yardım alarak hedeflediğiniz okula yerleşeceğinize inanıyorum. Sevgili gençler bu sözlerim de sizin için; unutmayın, gelecekte sizleri bekleyen mesleklerin çoğu şu anda piyasada yok bile... Kaliteli bir lise kazanmak ve üniversite kazanmak her şey demek değil. Size naçizane tavsiyem yabancı dilinizi geliştirin. Dünya vatandaşı olmaya çabalayın. İyi bir İngilizce sizin geleceğinizi aydınlatacaktır…"

Eğitimci Ömer Ara

instagram.com/matematikprofu/

twitter.com/mataraomer

 

Bu yazı ""VATAN OKULLARI"" tarafından desteklenmektedir.

 

 


 

Eklenme Tarihi: 15:40 24-07-2018