İlhan Sevin

Son zamanlarda yolda, sokakta, otobüste, metrobüste, durakta, vapurda yüzü asık, mutsuz insanların sayısının arttığını görüyorum. 

Sorsak, herkes bu mutsuzluk halinin sebeplerini kendince sıralayabilir. 

Kanımca, eğer bir ülkede yetişkinler mutsuzsa onların çocukları da mutsuz olur. Bu kadar basit… Ülkede ki siyasi gerilim, ağır ekonomik şartlar vs... Televizyon deseniz sabahtan akşama kadar bağırma, çağırma, kavga, gürültü, acı, gözyaşı, vurdu, kırdı...

Gelecekteki belirsizlik, kaygı stres maazallah memlekette mutsuz olmak için yok yok…  

Yanlışım varsa lütfen düzeltin!   

Ve hep bu soruyu soruyorum; ne oldu da toplum olarak bu hale geldik? Hadi diyelim biz yetişkinleri geçtik ama çocuklarımızın ve gençlerimizin mutsuz olması bir toplum için en acı verici şey değil mi?

Yoğun gündemden dolayı çok konuşulmadı ama geçtiğimiz hafta OECD`nin uluslararası öğrenci değerlendirme programı PISA, 3. raporunu yayınladı. 72 ülkeden 540 bin öğrencinin katıldığı çalışmaya göre, en mutsuz öğrenciler Türkiye`de!

Evet yanlış duymadınız. En mutsuz öğrenciler maalesef bizde… 

Rapora göre, Türkiye’deki öğrencilerin kaygı ortalaması da hayli yüksek çıkmış. “Sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu” söyleyen öğrenci oranı 58,8 olurken, yüzde 56 “Ders çalışırken stres yaşadığını” belirtmiş.  

Şaşırdık mı? Tabii ki hayır.  

Eğitimin sistemsizliğini ve günümüz şartlarından uzak okul iklimini anlatmama gerek yok.  

Devlet kurumları deseniz malum. Özellikle de YÖK, ÖSYM, MEB gibi kurumlar toplumun her kesimine güven vermekten uzaklaştı.  

İdeolojiye kurban edilen devlet okullarımız... 

Çağın koşullarından uzak, sınavlara hapsedilmiş çocuklarımız ve gençlerimiz. Üstüne üstelik objektif ve güvenilir yapıldığına inancın her geçen gün azaldığı sınavlar... 

Böylece size onlarca sebep yazabilirim.  Ve bütün bu olumsuzlukların ağır faturası da ortada…

Bayler, bayanlar bilemiyorum ama farkında mısınız son zamanlarda Türkiye`den “Beyin göçü” ne kadar yaşandığını?

Alın size birkaç örnek.   

İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Haziran 2016’da öğrencilere verilen kısa dönemli vizelerde yüzde 28 oranında artış yaşandı. Bu artışın yüzde 40’ı, Türkiye vatandaşlarından gelen başvurulardan kaynaklanıyordu. (Financial Times, 28 Eylül 2016) 

Haftalık Alman dergisi Wirtschaftswoche, özellikle 15 Temmuz askeri darbe girişiminin hemen ertesinde, yurtdışındaki eğitim olanakları konusunda kapsamlı danışmanlık veren “Study Portal” sitesinden bilgi almak isteyen Türkiye vatandaşlarının sayısının üç kat arttığını yazdı. 

Kolej mezunları arasında yurtdışındaki üniversitelere başvuranların sayısı artıyor. Her yıl mezunların yaklaşık yüzde 40’ının üniversite için yurtdışına gittiği Robert Kolej’de bu sene 196 son sınıf öğrencisinin 115’i yurtdışındaki üniversitelere başvurdu. Saint Michel Lisesi’nde yurtdışı eğitim için başvurular geçen yıla kıyasla yüzde 15 oranında arttı; mezunların yaklaşık yarısı başvurdu. Notre Dame De Sion Lisesi’nde mezun öğrencilerin yüzde 70’i yurtdışındaki okullara başvurdu. (Cumhuriyet, 19 Haziran 2016) 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD), Türkiye’de emek göçüne dair bir raporunda, 2001-2011 arasında ‘yüksek eğitimli’ işgücünün ülke dışına çıkışının hızlandığı belirtildi. Buna göre, OECD ülkelerine göç eden yüksek eğitimli Türk vatandaşlarının sayısı 2001 yılında 99 bin 500 civarındayken, 2011 sonunda yüzde 83 artışla 182 bin kişiye ulaştı. 2011 sonunda OECD ülkelerine göç etmiş ve çalışan Türk vatandaşı sayısı 1 milyon 281 bin kişiydi. 2001’e kıyasla, artış oranı yüzde 25,2 seviyesinde.  (Gazete Manifesto, 6 Kasım 2015)  

Durumun vahametini gelin siz düşünün.

Beyin göçünün sebepleri arasında, ekonomik nedenler, (işsizlik) politik/siyasal nedenler, eğitim sisteminin çarpıklığı daha birçok sebep yazabilirim. Ancak en önemlisi, bir ülke iyi eğitim görmüş,  düşünen,  üreten insanını her geçen gün kaybediyorsa, her şeyden önce önlem almak zorundadır. 

Türkiye’nin bence şuan itibariyle en önemli sorunu beyin göçüdür.  

Bilmem, ama farkında mıyız?  

 

İLHAN SEVİN

Eğitimci

@sevinilhan4