Süleyman Çokay

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte evlerimizde tekrar canlılık başladı. Hem öğrencilerin hem de ailelerin listesine bir göz atalım.

Öğrencilerimizin yeni dönem öncesi  planlama yapması gereken 5 başlık ile başlayalım;

1.Zamanı verimli kullanmak

2.Seçimlerini bilinçli yaparak planlamak

3.Hedef belirlemek

4.Gönlünün en huzurlu hedefini keşfetmek

5.Kendini ve yeteneklerini bilmek

Anne babalar bu beş başlığın açığa çıkması çocuklarına yardımcı olmalıdır. Neye tanıklık yaparsanız o gelişir. Bu yüzden  mutlaka yanlış davranışların önüne geçilmeli ama bunu yaparken de dikte eden , zorunlu koşan bir dil ve yaklaşımdan kaçınmanız gerekir. Okul rehberlik servisleri bu anlamda sizin kutup yıldızınız olacaktır.

Okul başarısı için ilk şart sağlıktır. Özellikle  İşitme, görme ve diş muayeneleri yapılmalıdır.

Uyku düzeni tatil sonrasında bir miktar bozulabilir. Bu noktada yatağa gidiş saatini çok erkene çekmemek gerekir. İlk hafta yatış saatleri biraz daha geç iken günler ilerledikçe erken saatlere çekilebilir. Yatmadan önce atıştırma alışkanlığına da son vermek gerekecek.

Kahvaltı okul dönemi çocukları için mutlaka önem verilmesi gereken bir  noktadır. Kahvaltı hem zindelik verir hem de zihinsel yorgunluğu ortadan kaldırarak stresi azaltır.

Kreş ve okul menülerini mutlaka takip edin.

Okul çantalarını hazırlama işini ilk günlerde birlikte yapın. Günler ilerledikçe artık tek başına hazırlık yapabileceğini , bu işin  onun sorumluluğunda olduğunu çocuklarınıza söyleyin. Bu noktada çocukların fiziksel gelişimi göz önüne alınıp, çanta ağırlığı çocuğumuzun  kilosunun yüzde 10 ‘undan fazla olmaması gerektiğinin de altını çizelim.

Çocuklarınız okul sonrası sizin yanınıza gelip yaşadıklarını anlatmasına imkan verin. Yaşanan bir sorun varsa ani tepkiler göstermeyin.

Ders dışında okuma alışkanlığı oluşması için ailece cep telefonlarından, tv den uzak durmak gerekir. O yüzden ailece oluşturulan bir okuma saati çok şık olacaktır.

TEOG, YGS/LYS velilerinin durumları ise daha farklı. Özellikle TEOG sınavının geleceği tam olarak bilinmediği için şimdilik yorum yapılmamalı, sınav olacak gibi çocukların çalışmalarına uygun ortamlar hazırlanmalıdır. Sınav sohbetinin çok sık açılması her iki grup içinde kaygılı bir durum yaratacaktır.

Tüm bu bahsettiğimiz başlıklara aileler olarak eğilebilirsek ,çocuklar ve  gençler her alanda başarılı  ruha sahip olurlar ve gelecekte  yaşam, siyaset, dünya, insan ve çevre ile ilgili gerçekleri arayabilirler, o zaman gençlik (z kuşağı)  muazzam bir anlam kazanır ve daha iyi bir dünya için umut olabilir.

Süleyman ÇOKAY

Psikolojik Danışman  / Eğitim Uzmanı

www.cokaypdr.com