LGS'de Nakil Dönemi: Yeni kılavuzla neler değişti?

30 Temmuz itibariyle yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edildikten sonra ortalık fena halde karıştı, 91 bin 687 öğrenci açık liseye yerleşti. Öğrencilerin mağduriyetini fark eden Milli Eğitim Bakanlığı duruma el atarak nakillerin başlamasına bir gün kala "Dere geçilirken at değiştirilmez" diyenlere inat, nakil kılavuzunu iyileştirerek yeni kuralları ile yayınladı. Bu yeni kılavuz sürece neler getiriyor, Vatan Okulları Matematik Öğretmeni Ömer Ara sitemiz için yorumladı... 

Kılavuza göre sınavla ve sınavsız alan okulların tercih sayısı olması gerektiği gibi 3’ten 5’e çıkarıldı. Yerleşemeyen öğrenciler için getirilen garip kurallardan biri olan kendi kayıt alanından 2 okul seçme zorunluluğu 1’e düşürüldü. Bu öğrenciler için aynı okul türünden 2 okul seçme zorunluluğuysa kaldırıldı. Öğrencilerimiz artık gönül rahatlığıyla 5 okulunu da Anadolu lisesinden seçebilir. Diğer önemli bir yenilik öğrenciler için bir çok sıkıntıya neden olan "Okulda Bulunuşluk" kriterinden vazgeçilmesi... Bu ve benzeri sebepten açıkta kalan öğrencilere sesleniyorum şimdi; lütfen paniğe kapılmayın ve size verilen 4 nakil hakkınızı da sonuna kadar kullanın sonuç sandığınızdan daha güzel olacak...

Buyurun hep birlikte daha ayrıntılı bir şekilde, yayınlanan yeni kılavuz eşliğinde önümüzdeki nakil dönemini inceleyelim…

Soru 1: Nakil işlemleri için kimler başvuru yapabilecek?

Cevap: İsteyen her öğrenci nakil başvurusunda bulunabilir, herhangi bir sınırlama yok.

Soru 2: Nakil işlemleri için tercih başvuruları ne zaman yapılacak?

06-10 Ağustos 2018: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması.

13 Ağustos 2018: Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı

13-17 Ağustos 2018: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

19 Ağustos 2018: Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

27-31 Ağustos 2018: Yerleştirmeye Esas 3. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

03 Eylül 2018: Yerleştirmeye Esas 3. Nakil Sonuçlarının İlanı

03-06 Eylül 2018: Yerleştirmeye Esas 4. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

08 Eylül 2018: Yerleştirmeye Esas 4. Nakil Sonuçlarının İlanı

17 Eylül 2018: 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı

Kısaca yukarıdaki akışa uygun olarak nakiller 4 defa yapılacak.

Soru 3: Nakil işlemleri için tercih başvuruları nasıl yapılacak?

Cevap: Nakil başvuruları, herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilir.

Soru 4: Nakil başvurularını şehir dışında tatildeyken yapabilir miyim?

Cevap: Panik yapmaya hiç gerek yok. Evet, başka ilden de nakil başvurusu yapabilir.

Soru 5: Nakil başvurusu yaparken okulların kontenjanlarının boş olma şartı var mı?

Cevap: Hayır, tercih yapacağınız okulda boş kontenjan şartı aranmıyor.

Sıra geldi iyi ki değişmiş dediğimiz kurallara;

Soru 6: Yeni Yerel yerleştirme kriterleri neler oldu, sıralaması nasıl? 

1. kriter; Kayıt alanı önceliği

2. kriter; OBP yüksek olan öğrenciler öncelikli olacak

3. kriter; Okula devam oranlarına bakılacak

4. ve son kriter; Yaşı küçük olan öğrenciler öncelik kazanacak 

Soru 7: Nakil işlemleri için yapılan tercihlerde öğrenciler kaç okul tercih edebilir?

Cevap: Her nakil döneminde; Merkezi Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 5, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 5 okul tercihi yapılabileceksiniz. 

Yalnız dikkat edilmesi gereken bir noktayı diğer soru ile cevaplandıracağım;

Soru 8: Nakil başvurusu sırasında okul tercih ederken herhangi bir sınırlama olacak mı?

Cevap: Eğer öğrencimizin tercihlerinden herhangi bir okul gelmişse nakil başvurusu sırasında herhangi bir sınırlama olmayacak ve istediği gibi okulları tercih edebilecek. Ancak hiçbir okula yerleşemediyse, yani öğrencimiz açıkta kaldıysa  bu öğrenciler ilk tercihini kendi kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Bu arada herhangi bir okul türü kısıtlaması yok. Yani öğrencimiz 5 okulunu da Anadolu Lisesinden seçebilir...

Soru 9: Nakil tercihi yaparsak kazandığımız okuldaki kaydımız silinir mi?

Cevap: Hayır, yeni bir okul kazanana kadar kaydınız kazandığınız okulda olur.

Soru 10: Nakil sürecinde özel okullara kayıtlar olacak mı?

Cevap: Evet özel okullara kayıtlar nakil döneminde devam ediyor. Özel okullardan devlet okullarına, devlet okullarından özel okullara geçiş 4 nakil dönemi boyunca devam edecek.

Değerli gençler, 10 önemli soru ile yeni açıklanan nakil sürecini anlatmaya çalıştım. Umarım nakillerde hedeflediğiniz okullara yerleşirsiniz. Şunu da unutmayın; gelecekte sizleri bekleyen mesleklerin çoğu şu anda piyasada yok bile... Kaliteli bir lise kazanmak ve üniversite kazanmak her şey demek değil. Size naçizane tavsiyem yabancı dilinizi geliştirin, bol bol kitap okuyun ve dünya vatandaşı olmaya çabalayın.

Ömer Ara

Vatan Okulları Matematik Öğretmeni

instagram.com/matematikprofu/

twitter.com/mataraomer

 

Bu yazı ""VATAN OKULLARI"" tarafından desteklenmektedir.

 


 

Eklenme Tarihi: 20:13 05-08-2018
Nakil LGS Yerleştirme Vatan Okulları Ömer Ara